Preskoči na sadržaj
Natrag na novosti

13.2.2024. Savjeti

Činjenice o turističkim plinskim bocama

Atest plinskih boca
Za bezbrižan odmor provjerite na vrijeme jesu li vaše turističke plinske boce valjane i pune te kako s njima sigurno postupati. 

Gdje možete provjeriti valjanost turističke plinske boce?

Svaka plinska boca ima otisnuti datum proizvodnje i rok valjanosti, koji obično uključuje i datum atesta. Iako se ne radi o konceptu roka “upotrijebiti do" poput onog za hranu, iz sigurnosnih razloga ne preporučuje se neograničeno korištenje boce, stoga je važno provjeriti rok valjanosti svoje plinske boce. U slučaju da je rok istekao, preporučuje se ponovno testiranje boce ili razmatranje nabavke nove boce radi sigurnosti.

Zašto je potreban atest plinskih boca?

Provjera (atest) plinskih boca nužna je radi garancije sigurnosti i pravilnog funkcioniranja boca koje služe za pohranu i transport različitih plinova. Ovaj postupak se redovito provodi u skladu s propisima utvrđenim od strane nadležnih regulatornih agencija ili organizacija.
 • Sprječavanje nesreća
  Ispitivanje plinskih boca igra ključnu ulogu u prevenciji nesreća nastalih uslijed curenja ili oštećenja uzrokovanih lošim stanjem boca, jer plinovi pohranjeni pod tlakom mogu izazvati ozbiljne ozljede i štetu ako se boce ne održavaju adekvatno.
 • Provjera strukturne čvrstoće
  Ispitivanje plinskih boca omogućuje detaljnu provjeru njezine strukturne čvrstoće pod visokim tlakom. Redovita provjera omogućuje identifikaciju potencijalnih deformacija, oštećenja ili zamora materijala koji bi mogli oslabiti plinske boce i prouzročiti opasnosti.
 • Ispitivanje nepropusnosti
  Atest obuhvaća ispitivanje nepropusnosti plinskih boca jer curenje plina iz boce predstavlja opasnost ne samo za korisnike, već može rezultirati onečišćenjem okoliša ili izazvati druge neželjene posljedice.
 • Usklađenost s propisima
  Zakonski propisi zahtijevaju redovite preglede i testiranja plinskih boca radi osiguranja sigurnosti i usklađenosti s industrijskim standardima, a redovitim provođenje atestova osigurava da se boce koriste u skladu s relevantnim propisima.
 • Očuvanje kvalitete plina
  Pravilno održavane boce osiguravaju očuvanje kvalitete uskladištenog plina, dok neodržavanje boca na odgovarajući način može rezultirati gubitkom karakteristika plina, što značajno smanjuje njegovu učinkovitost i iskoristivost.
Bitno je shvatiti da je atest samo jedan dio sveobuhvatnog procesa održavanja plinskih boca, koji uključuje i druge provjere kao što je B-test (hidrostatski test), te održavanje po potrebi. Pažljivo održavanje plinskih boca ključno je za osiguranje sigurne uporabe i sprječavanje mogućih nezgoda.

Gdje i kako mogu dogovoriti ponovno testiranje turističke plinske boce?

U Butan plinu trenutno ne pružamo uslugu ponovnog testiranja, no testiranje se može odraditi na punionici Hitro plin u Osijeku gdje se s prodavateljem dogovora vrijeme preuzimanja. Proces testiranja traje oko pola sata, a u slučaju hitnosti i dostupnosti kvalificirane osobe za testiranje, atest će biti obavljen odmah. Valjanost atesta je 10 godina. Za informacije o cijeni testiranja i zamjene ventila, molimo kontaktirajte tvrtku Hitro plin jer cijene ovise o veličini i materijalu ambalaže.

Sigurno rukovanje plinskim bocama

Plinske boce ne zahtijevaju redovito održavanje te su jednostavne za korištenje, pružajući brzo, udobno i zdravo kuhanje. Za sigurno rukovanje plinskom bocom tijekom kampiranja ili odmora u kamperu, donosimo nekoliko savjeta:
 • Prije uporabe provjerite je li plinska boca u dobrom stanju, bez vidljivih oštećenja ili curenja
 • Turističke plinske boce treba uvijek čuvati uspravno
 • Držite bocu dalje od izravnog sunčevog svjetla, topline i otvorenog plamena
 • Nemojte ju izlagati visokim temperaturama.
 • Koristite plinske uređaje samo u dobro prozračenim prostorijama
 • Zatvorite ventil prije uporabe ili transporta boce
 • Plinsku bocu koristite samo prema uputama proizvođača
 • Povremeno provjerite curi li plin mješavinom sapuna i vode (pogledajte naš video o tome kako to učiniti,  ako vidite mjehuriće, postoji mogućnost curenja)