Preskoči na sadržaj
Natrag na novosti

15.4.2024. Savjeti

Savjeti za uštedu energije u industriji

Kako smanjiti potrošnju industrijske struje
Industrijski sektor, uz promet, predstavlja jednog od najvećih potrošača energije u svijetu. S obzirom na tu činjenicu te cilj postizanja maksimalne učinkovitosti i održivosti, iznimno je važno posvetiti se učinkovitoj uštedi energije u industriji. Energetska potrošnja u industrijskom sektoru ključna je za svaki proizvodni proces, stoga  gospodarski problemi posljednjih godina i rastuća klimatska kriza potiču brojne sektore na ulaganje u poboljšanje energetske učinkovitosti i korištenje čiste i održive energije. Postizanje energetske učinkovitosti u industrijskom sektoru ne samo da omogućuje značajne ekonomske uštede, već pridonosi smanjenju emisije štetnih plinova, što je ključno za zaštitu okoliša i očuvanje planetarnih resursa.

Glavne prednosti energetske učinkovitosti su:

 • Ekonomske uštede: Smanjenjem potrošnje energije značajno se reduciraju troškovi računa za energiju.
 • Povećana konkurentnost: Smanjenjem troškova proizvodnje povećava se ekonomska dobit, što omogućuje reinvestiranje u osoblje, istraživanje i razvoj, te pospješuje konkurentnost na tržištu.
 • Smanjenje negativnog utjecaja na okoliš: Smanjenjem potrošnje energije smanjuje se emisija štetnih plinova u atmosferu, pridonoseći poboljšanju zdravlja planeta i ljudi.
 • Ekološka i društvena odgovornost: Implementacijom mjera usmjerenih na energetsku učinkovitost, tvrtka pokazuje svoju predanost društveno odgovornom poslovanju, što jača njezinu reputaciju kod kupaca i zaposlenika (tzv. "employer branding").
 • Javni poticaji: mnogi sektori, poduzeća imaju priliku koristiti se javnim poticajima za poboljšanje energetske učinkovitosti. 
Energetska učinkovitost označava smanjenje potrošnje energije potrebne za postizanje određenog rezultata, što rezultira povećanom ukupnom učinkovitošću. Koncept energetske učinkovitosti dobio je na važnosti posebno nakon problema s opskrbom energijom tijekom 1970-ih, kao što su naftne krize. Od tada je postao ključni strateški cilj, s obzirom na dramatičan porast globalne potrošnje energije.

Savjeti za uštedu energije u industriji

 • Rasvjeta: zamjena žarulja visoke snage LED rasvjetom te integracija mjerača vremena i senzora za prilagodbu osvjetljenja prema potrebama.
 • Sustavi klimatizacije: instalacija visoko energetski učinkovite opreme za grijanje i hlađenje, uz upotrebu sustava nadzora radi optimizacije potrošnje energije.
 • Izolacija: odabir odgovarajuće izolacije za zidove, podove i stropove objekata kako bi se smanjila potreba za klimatizacijom.
 • Uporaba učinkovitih izvora energije: korištenje izvora energije prilagođenih industrijskoj potrošnji, poput UNP-a (ukapljeni prirodni plin), za smanjenje operativnih troškova i poboljšanje performansi.
 • Promjena potrošačkih navika: promicanje kulture uštede energije među zaposlenicima kako bi se usvojile racionalne i učinkovite navike potrošnje energije unutar radnih prostora. Implementacija malih promjena može rezultirati značajnim uštedama.
 • Tehnološki napredak i inovacije: zamjena zastarjele opreme i strojeva visokoučinkovitom opremom može značajno doprinijeti smanjenju potrošnje energije, kao i poboljšanju proizvodnje i vremena. Primjena tehnologija poput laserskog rezanja, aditivne proizvodnje, strojnog vida ili računarstva, među ostalim, može znatno optimizirati korištenje energije u industrijskim procesima.
Postizanje uštede i učinkovitosti nije prolazan trend industrije, već trajna potreba. Nacionalna i međunarodna tijela već su zauzela čvrst stav te zahtijevaju od industrije da smanji svoj ekološki otisak i osigura održivost korištenih resursa. Odabir energetski učinkovite i održive opskrbe postaje ključni faktor uspješnog razvoja svakog proizvodnog procesa ili industrijske transformacije.